Bu el kitabının amacı, diyet tedavisinden yarar görebilecek çeşitli hastalığa sahip çocukların diyet yönetimine pratik bir yaklaşım sağlamaktır. Girişimler, diyete verilen beslenme desteğinin tedavinin temel bir parçası olmasından, tek tedavi seçeneği olmasına kadar değişmektedir. Bu kitap, profesyonel diyetisyenler, “Beslenme ve Diyetetik” öğrencileri ve bu bölümdeki akademisyenler, çocuk doktorları, pediatri hemşireleri ve tedavi edici diyet gerektiren çocukların bakımı ile ilgilenen toplum sağlığı ekibinin üyesi olan herkes için uygun olacaktır. Birçok pediatrik durumda beslenme desteğinin ve diyet yönetiminin önemi giderek artmaktadır ve bu durum yeni baskıda kitaba yansıtılmıştır.
Kitabın büyük bir kısmı klinik ortamdaki hasta bebeklerin, çocukların ve gençlerin beslenme gereksinimlerine odaklanmaktadır. Diyetin normal bileşenleri ile birlikte özel diyetetik ürünler, hastalığın ilerleyişini ve bulgularını kontrol altına alacak reçetelerin hazırlanmasının yanı sıra bireyin potansiyel büyümesinin sağlanmasında kullanılmıştır. Toplum temelli beslenmeyle ilgili bölüm bebeklik, çocukluk ve adölesan dönemdeki sağlıklı beslenmeyi içermekte olup, bu bölümün ilkeleri birçok klinik girişimin temelini oluşturmaktadır. Klinik diyetetik ile toplumda beslenme arasındaki ayrım çok belirsizdir ve akut hastalık durumunda ve toplum temelli sunuları bakım arasına süreklilik vardır.
Kitabın endokrinoloji, ketojenik diyet, kalıtsal metabolik hastalıklar, besin duyarlılığı, alerjilerin önlenmesi, yeme bozuklukları ve nörolojik engellilikler gibi birçok bölümünde anlatıldığı üzere bu kitapta çok çeşitli hastalıklar, tedaviler, rehberler ve öneriler yer almaktadır.
Kitabın diyet çeşitleri yerine hastalık başlıklarının altında kurgulanması, birçok bilginin çizelgeler halinde ve üzerinde çalışılmış örneklerle sunulması kitabın kullanımını kolay hale getirmiştir. Kitapta teorik bilginin pratik uygulamasını gösteren olgu çalışmaları bulunmaktadır.