Yeni teknolojilerin baş döndürücü bir hızla gelişmesi, insanların daha önce fiziksel güç sarf ederek yaptıkları çoğu işi makinelere devretmeleri ile sonuçlanmıştır. Günlük yaşamımıza da giren teknoloji gittikçe daha az hareket etmemize neden olmaktadır.
Ulaşımda kullandığımız araçlar fiziksel aktiviteyi direkt olarak azaltırken, bilgisayar, tablet, televizyon gibi araçlar da dolaylı olarak hareketsizliği teşvik etmektedir. Ne var ki, teknolojideki bu hızlı değişime insan organizması aynı hızda yanıt verememektedir. Başta kas iskelet sistemi, metabolizma ve kalp-damar sistemi olmak üzere tüm vücudumuz fiziksel inaktiviteden olumsuz etkilenmektedir.
Fiziksel inaktivite dünya ölçeğinde “bulaşıcı olmayan hastalıkların” tabiri yerindeyse patlamasına neden olmuştur. Bul hastalıkların başlıcaları “kalp ve damar sistemi hastalıkları, obezite, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, metabolik sendrom ve kanserlerdir. Başka bir deyimle fiziksel inaktivite; yaşam süresini ve kalitesini düşüren, ülkemizde ve tüm dünyada ölüm nedenleri içinde ilk sıraları alan hastalıkları da temel nedenlerindendir.
Dünya sağlık örgütü ne göre haftanın en az beş günü 30 dakika ve üzerinde orta şiddetli egzersiz yapmıyorsak fiziksel olarak inaktif sayılıyoruz. Son on yılda ülkemizin de içinde yer aldığı Doğu Akdeniz Ülkeleri’nde fiziksel inaktivite oranı neredeyse %50 ler düzeyine yükselmiştir. Yine dünya sağlık örgütü verilerine göre ölüme yol açan küresel risk faktörleri içinde 4. Sırayı almış olan “fiziksel inaktivite” hastalığı ne yazık ki listenin zirvesini zorlamaktadır.